Nacionalni park “Sutjeska“ je najstariji park na prostoru Bosne i Hercegovine. Obuhvata šire područje rijeke Sutjeske uključujući strogo zaštićeni rezervat Perućicu, kao i dijelove planina maglića, Volujaka, Vučeva i Zelengore. Ovaj prostor je proglašen Nacionalnim parkom 1962. godine i nalazi se na ukupnoj površini od 17.250 ha.

Zahvata dijelove tri hercegovačke opštine- Foče, Gacka i Kalinovika. Preko  66% parka je pokriveno šumama, dok preostali dio čine planinski pašnjaci, livade i goleti iznad gornje granice šuma.

Karakteristika Nacionalnog parka “Sutjeska” je ekstremna raznolikost pejzaža- od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, dubokih kanjona, do visokih i stjenovitih planinskih vrhova (Maglić 2.386 m, najviši vrh u BiH). Bogatstvo i ljepota prirode je bio jedan od glavnih razloga za proglašenje ovog područja  Nacionalnim parkom. Ovdje planinari i drugi ljubitelji prirode uvijek i iznova otkrivaju nešto čudesno.

Jedna od karakteristika NP “Sutjeska“ je to što se nalazi na magistralnom putu koji vodi od Beograda i Sarajeva ka crnogorskom primorju i Dubrovniku.

Udaljenosti: Tjentište-Sarajevo 98 km, Tjentište-Beograd 320 km, Tjentište-Podgorica 155 km, Tjentište-Dubrovnik 137 km.

Slaba naseljenost i teška pristupačnost bili su dugo razlog što je veoma mali broj ljudi imao priliku da iskusi sva čuda koja je priroda u izobilju podarila ovom kraju. Na relativno malom prostoru NP “Sutjeska“ postoji ogromno blago biljnog i životinjskog svijeta, tako da je ovo područje bilo meta mnogobrojnim naučnicima. Ovdje se mogu naći mnogo vrsta biljaka, rijetkih i endemičnih, preko sto vrsta gljiva,  veliki broj ljekovitog bilja i jestivih plodova. Ovdje se nalaze izuzetni primjerci jele, smrče, bukve, sa pojedinim stablima visokim i preko 50 m. Za biljnim svijetom ne zaostaje ni životinjski. U gustim šumama i planinskim vrletima obitavaju gotovo sve vrste životinja tipične za balkanski planinski svijet. Jednom riječju – pravo bogatstvo flore i faune!

Sjedište parka se nalazi na Tjentištu, malom mjestu idealnom za odmor, sport i rekreaciju. Tjentište ima sve što je je potrebno namjerniku ili prolazniku: terene za fudbal, atletiku, odbojku, košarku, rukomet, hotele, kamp naselje, bungalove, bazen napravljen prema obliku Trnovačkog jezera (16.000 m2). Ali ne samo to, na Tjentištu i okolini se nalazi niz spomenika posvećenih bitki na Sutjesci, koja se odvijala na ovim prostorima 1943. godine. Impozantan je spomenik, djelo Miodraga Živkovića koji se se svojom ljepotom i velelepnošću uklapa u ambijent. Mogućnosti izbora na Tjentištu su velike..

Nacionalni park “Sutjeska“ je planinsko područje, sa nizom vrhova od preko 2000 m.n.v. Vidjevši svu ljepotu parka, a posebno autentičnosti nepistupačnog dijela kanjona rječice Peućice, Vlada Republike BiH je donijela odluku 1952. godine da ovo područje izuzme iz redovnog korišćenja. Prašuma Perućica je strogo zaštićen prirodni rezervat, koji se isključivo koristi za nauku i obrazovanje i predstavlja mali ostatak iskonske prirode.

Čuveni vidikovac Dragoš sedlo (1306 m.n.v.) se nalazi u prašumi Perućici i udaljen je oko 10-tak km od Tjentišta. Ovaj vidikovac predstavlja nesvakidašnji doživljaj dok ga gledate i slušate huku vodopada SKAKAVCA, visokog preko 70 m, kako se stropoštava u ponor. Sa ovog mjesta možete svjedočiti i o velelepnosti planina  Maglić, Volujak i Zelengora. Pogled koji se pamti!

Tu nije kraj!

Ne bi bili fer kada Vas ne bi poveli laganim hodom oko 4 km do vidikovca Prijevor. Ova visoravan je smještena u podnožju planine Maglić, na 1668 m nadmorske visine, odakle se pruža pogled na Maglić, Durmitor, Volujak i Zelengoru. U ljetnjim mjesecima ovo je veoma posjećeno turističko mjesto kada su aktivni katuni, gdje možete probati domaće tradicionalne proizvode. Odatle ide više staza ka najvišem vrhu BiH Magliću i staza do Trnovačkog jezera, kojim se dolazi za nekih 3 sata laganog hoda.

Odlučite li doći, proći ćete kroz predivne čari prirode i osjetiti iskonski mir, savršenstvo i ljepotu čitave prirode!